zondag 10 juli 2011

Start van een nieuw aquarium

Sinds februari dit jaar heb ik de 1.20m bak vervangen door een 1.60m bak. De vissen die ik in mijn 1.20m bak had zwemmen heb ik een allemaal een nieuw onderkomen gegeven bij andere mensen. Met de 1.60m bak ben ik langzaam gaan opbouwen zoals ik het in gedachten had. De nieuwe bak heeft een afmeting van 160x50x50cm maar heeft een waterhoogte van 35cm. Dit komt omdat ik in deze bak de Copella arnoldi (spatzalm) wil gaan houden. De Copella arnoldi heeft een prachtig manier van voortplanten die geen ander vis heeft. De Copella arnoldi zet namelijk zijn eitjes bovenwater af op een breedbladig blad. Het mannetje en vrouwtje springen samen uit het water en belanden zijlings op een blad en zetten daarop de eitjes af en bevruchten het. Om een idee te geven van het gedrag wat ze hebben, zal ik even een filmpje laten zien van dit gedrag:

Nadat ik mij heb ingelezen over dit gedrag en de voorwaarden om deze soort te houden zoals die gehouden zou moeten worden, ben ik gaan nadenken over hoe ik dit nou moest realiseren. Na rond te zoeken op internet en overleggen met mede aquarianen heb ik de bak kunnen maken zodat de Copella arnoldi's hopelijk hun natuurlijk gedrag gaan laten zien. Zoals ik al zei heb de waterhoogte tot 35cm laten lopen omdat ik de ruimte boven water nodig ben voor een plant die ik ga gebruiken die gebruikt kan worden voor het afzetten.


Als eerste ben ik bezig geweest om de ombouw van de bak aan te passen. De bak heb ik tweedehands gekocht en was zilver van kleur. Na wat schuren heb ik hem over geverfd naar wit. De oude bekabeling en verlichting heb ik eruit gesloopt net als de achterwand die erin zat. Nadat ik dat gedaan had heb ik spullen gehaald om zelf bezig te gaan met een achterwand te maken. Na wat proefstukken gemaakt te hebben heb ik uiteindelijk gekozen om gewoon gebruik te maken van 2cm tempex platen die ik heb bewerkt met een brander zodat er een motief in kwam. Als coating voor de achterwand en zijwanden heb ik gekozen voor elastopur. De elastopur heb ik gemengd met bruine kleurstof en dat dik op de achterwand en zijwanden gesmeerd. Gelijk daarna heb ik filterzand over de platen gestrooid en zachtjes ingedrukt. Dit heb ik 24 uur laten drogen voordat ik de platen in de bak heb gekit.











Nadat ik de delen in de bak heb gekit ben ik bezig geweest om de naden af te kitten. Na twee dagen drogen heb ik alvast de bodem van filterzand erin gedaan en de stukken hout in de bak gelegd. Later heb ik er water in gedaan en konden de stukken hout zich volzuigen met water zodat ze zouden gaan zinken. Dit heeft een paar dagen geduurd voordat het zover was.



Gelijk hierna ben ik bezig geweest met het installeren van de verlichting die ik ga gebruiken. De keuze is gevallen op twee GU10 spotjes die een waterdichte armatuur hebben. Momenteel zitten er halogeen spotjes in de armaturen, maar uiteindelijk wil ik overgaan op powerled spots voor GU10 fitting.

De volgende dag kwam de beplanting binnen die ik op mijn lijst had staan om te gebruiken.
Dit zijn:
4 x Echinodorus radicans
1 veldje met Eichhornia diversifolia
1 veldje met Echinodorus parviflora tropica
plus de stekken Hydrocleis nymphoides die ik in mijn 80cm bak had staan.

Qua verdere techniek maak ik gebruik van:
2 Externe filters met één externe thermostaat.

Qua visbestand heb ik ook een poos over nagedacht en wil uiteindelijk voor dit bestand gaan:

2m 5v Dicrossus maculatus
2m 6v Copella arnoldi
25 Nannostomus unifasciatus
6 Hypoptopoma sp.
4 Hemiloricaria teffeana of sp. Amazonia
harem Taeniacara candidi

Even wat sfeerplaatjes die ik heb gemaakt van de bak terwijl die aan het indraaien is.