maandag 15 november 2010

Nannostomus mortenthaleri

Herkomst:
Zuid Amerika, Peru “Rio Nanay en de Rio Tigre drainage”




Uiterlijk:
Lengte 4,5-5 cm. Slanke bouw met een kleine bekje.
Kenmerken: 2 Zwarte strepen van hun staart tot over hun hele lichaam. Tussen deze twee zwarte strepen in hun lichaam knalrood. De mannetjes zijn in hun broedkleed knalrood en de vrouwtjes daar in tegen hebben een witte buik. ’s Nachts veranderd hun uiterlijk en komen er verticale strepen te voorschijn.

Inrichting:
Vaak word voor deze soort een minimum maat van 80cm aangegeven maar persoonlijk vind ik dat je ze vanaf 1 meter beter kunt houden. Zorg voor veel drijfplanten , en verder fijn bladerig beplanting. Zorg voor gedempt licht en niet te veel stroming.

Waterwaarden:
Zorg voor zacht/zuur water, over turf filteren is geen overbodige luxe.
PH:4,5-6,5
GH:0-5
Temp:23-28 graden Celsius.

Voeding:
Omdat deze soort net als andere Nannostomus soorten een klein bekje heeft moet je daar rekening mee houden. Hier krijgen ze een breed selectie aan voer.
Diepvries en Levend:
Artemia, Mysis, Cyclops, Bosmiden, Witte- en Zwarte muggenlarven en Daphnia.
Droogvoer:
Granulaat, vlokvoer en gevriesdroogde tubifex (heel af en toe).



Karakter:
Ondanks dat het een scholenvis is word er in het school een bepaalde rangorde bepaald.
De mannetjes kunnen onderling erg agressief zijn en continue naar elkaar aan het pronken tot aan vinnenbijten. Zorg dat als je een school hebt genoeg mannetjes hebt om de aandacht te kunnen verdelen. Je zult deze soort af en toe door de hele bak heen vinden maar houden zich meer midden en boven in de bak op. ’s Nachts als ze rusten zoeken ze de bescherming op van drijfplanten of fijn bladerig planten. Tegenover andere bewoners zullen ze zich prima gedragen en het zijn geen echte ei-rovers zoals de tetra-soorten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten